EAZA: www.eaza.net
BARF: fr.wikipedia.org/wiki/BARF
Ibisring: IBIS
Principe de BARF: Principe du BARF
Le guide du débutant pour alimentation naturel: Barf guide
Les zoo en France: Zoos francaise
Association zoo et aquarium: zoo et aquaria
International Marine Animal Trainers Association: IMATA
International Congres of Zoo keepers: ICZ
World Association of Zoo's and Aqauriums: WAZA
International Species Information system: ISIS
Save Nature Organisation: SNO
International Fund for Animal Welfare: IFAW
Conservation Breeding Specialist Group: CBSG
International Union for Conservation of Nature: IUCN
Convention on International Trade of Endangered Species: CITES
International Zoo Educators Association: IZEA
Aviornis France International: AFI
Wat is BARF?
BARF betekent letterlijk vertaald "Bones and Raw Food" of ook wel "Biologically Appropriate Raw Food". Dit houdt in dat je jouw hond of kat vers spiervlees gaat geven samen met vers vleesbot, vers orgaanvlees en gepureerde groentjes. BARF wordt meestal aangekocht bij bedrijven die diepvriesvoeding voor huisdieren verkopen. Voor volwassen honden wordt een richtlijn van ongeveer 2% van het lichaamsgewicht genomen als dagdagelijkse voedingshoeveelheid. Dit is slechts een richtlijn aangezien dit afhangt van hond tot hond; het metabolisme, de zenuwachtigheid, de dagdagelijkse beweging enz.
Een pup mag van bij de geboorte al BARF beginnen eten en bij hen start men tussen de 5 en 10%. De kern hierbij is: kijk naar je hond. Vermagert hij bij de hoeveelheid voeding? Geef dan wat meer. Verdikt hij? Geef dan wat minder.
Dit dagdagelijkse gewicht doe je dan maal 7 (aantal dagen in de week). Nu heb je jouw week hoeveelheid. A.d.h.v. dit cijfer ga je het aandeel spiervlees, vleesbot, orgaanvlees en groentjes berekenen.
Voor vleesbot wordt meestal ongeveer 45% genomen, voor spiervlees 25%, voor orgaanvlees 20% en voor de groentjes 10%. Let op! Vleesbot is een bot, vb. een kippenkarkas, waar voor 50% bot en voor 50% spiervlees aan zit, dit is dus geen kaal bot! Orgaanvlees bestaat uit pens, hart, lever en nier. Van pens geef je 10%. De overige 10% orgaanvlees bestaat uit hart, lever en nier die je als volgt verdeelt: 50% hart, 25% lever en 25% nier.
Als je dit allemaal berekend hebt, kun je de verschillende soorten vlees verdelen over de weekdagen. Let op dat je over een periode van 1 week minstens 4 diersoorten geeft! Dit is nodig omdat elk soort vlees zijn eigen specifieke samenstelling heeft en het variëren ervoor zorgt dat een hond niets tekort zal komen.
Je kan ervoor kiezen om elke dag compleet te voeren d.w.z. dat je hond of kat elke dag spiervlees, vleesbot, orgaanvlees en groentjes krijgt. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 3 keer in de week vleesbot te combineren met spiervlees, 2 keer in de week vleesbot met orgaanvlees te combineren en 2 dagen alleen vleesbot te geven of bijvoorbeeld een pensdag in te lassen. Een pensdag is een dag dat je hond niks anders dan een lap pens krijgt om te verscheuren, dit is dè ultieme flosdraad! Ook 1 dag vis is een must (wegens de omega vetzuren die erin aanwezig zijn)! Volledige vis mag je helemaal van je weektotaal aftrekken, omdat dit ook een totale voeding is. Als jouw hond bijvoorbeeld 1kg per dag dient te eten, dan mag je 1kg van je weektotaal (=7kg) aftrekken en dan bereken je jouw percentages op je resterende 6kg. Als je hond of kat nu niet graag vis eet, kan je bijvoorbeeld elke dag van de week een visje bijgeven. Of je kan gemixt spiervlees gebruiken en gemixte vis en deze door elkaar mixen. Als hij echt weigert zit er niks anders op dan geen vis te geven, maar dan dien je wel visolie bij te geven! Let wel op dat je niet meer dan 10% van de totale weekhoeveelheid aan vis voert. Dit wegens het feit dat de stof thiaminase, die in vis zit, thiamine (=vitamine B) afbreekt.
Je verdeelt je vlees op de manier die voor jou het makkelijkst is, zolang je dier maar elke dag ongeveer evenveel eet. Verder zijn 2 eitjes per week ook aan te raden.
Vb. Maaltijdje lamsvlees, stukje zacht geitenrib, klein stukje pens, gekookte witlof/sperzieboontjes
Een voorbeeldmenu voor een gezonde, volwassen hond van 30 kg
30kg x 2% = 600g per dag, x7 = 4,2kg per week:
1 visdag à 4.2kg - 600g= 3,6kg
45% vleesbot => 3600g : 100 x 45= 1,62kg
25% spiervlees => 3600g : 100 x 25= 900g
20% orgaan => 3600g : 100 x 20= 720g (waarvan de helft pens = 360g en de andere helft wordt verdeelt onder lever, nier en hart met een maximum van 2% nier van de totale weekhoeveelheid, dus 84g nier en 360g - 84g nier = 276g dus ongeveer 90g lever en 186g hart)
10% groenten => 3600g : 100 x 10 = 360g
6 dagen vleesbot = 270g per dag, 3 dagen spiervlees = 300g per dag, 3 dagen orgaan (1 dag pens, 1 dag hart, 1 dag lever en nier), 4 dagen groenten. Dit kan je zelf kiezen, je puzzelt wat er het gemakkelijkst voor je gaat. Je hoeft niet tot op de gram te kijken en niet elke dag moet je hond exact het juiste gewicht aan eten krijgen.
Maandag: 270g vleesbot (kipkarkas) + 300g spiervlees (rundsvlees) + 60g groentenmix = 630g
Dinsdag: 270g vleesbot (konijnenkoppen) + 360g orgaanvlees (pens) = 630g
Woensdag: 270g vleesbot (fazantenkarkas) + 300g spiervlees (kippenvlees) = 570g
Donderdag: 270g vleesbot (eendenkarkas) + 186g orgaanvlees (hart) + 120g groentenmix = 586g
Vrijdag: 270g vleesbot (kalkoennek) + 300g spiervlees (konijnenvlees) + 60g groentenmix = 630g
Zaterdag: 270g vleesbot (parelhoenvleugels) + 90g konijnenlever + 84g kippennier + 120g groentenmix = 564g
Zondag: 600g sprot
Dit is dus maar een voorbeeld!
BARF kat
Katten hebben veel meer eiwitten nodig dan honden, aangezien zij bepaalde producten niet kunnen omzetten in de benodigde voedingsstoffen zoals honden dat kunnen.
Ze kunnen onder andere van β caroteen geen vitamine A maken, dit moeten zij dus volledig via hun voeding binnen krijgen. Dit kan via lever, levertraan en eierdooiers en dit minstens drie keer in de week.
Verder zijn katten t.o.v. honden steppedieren, waardoor zij uit zichzelf weinig drinken. Bijna al hun vocht halen zij uit hun prooidieren (een brok hiertegen is een magere vochtleverancier). Het is waarschijnlijk ook hierdoor dat katten zo vaak lijden aan nier- en blaasproblemen.
Doordat BARF - voeding, vers vlees dus, de urine verzuurt, kunnen blaasproblemen opgelost worden. En katten met nierproblemen gaan zich beter voelen op vers vlees wegens het hoge vochtgehalte (afvalstoffen worden gemakkelijk afgevoerd) en de kwalitatieve eiwitten (weinig afvalstoffen) in vlees. Verder kunnen katten ook geen plantaardige oliën gebruiken, omdat ze de enzymen die deze oliën omzetten in de voor hun bruikbare stoffen, missen. Hiervoor geef je veel vette vis en eieren om ze in voldoende omega 3 vetzuren te voorzien.
Nog groot verschil tussen kat en hond is dat eens een kat gewend is aan brokken, ze niets anders meer wil eten, dankzij de overheerlijke synthetische smaakstoffen die aan brokken toegevoegd worden. Het overzetten van je kat op diepgevroren vlees zal je dus listig moeten aanpakken! Het grote verschil tussen hond en kat is dat een kat nog meer carnivoor is en dus niks kan doen met groenten en graan. Ze hebben ook sneller last van het ranzig worden van vet, dus eten best minder vette voeding.
Wat is KVV?
KVV betekent Kompleet Vers Voer. Dit is vers voer geproduceerd door een fabrikant. KVV bestaat uit spiervlees, vleesbot en orgaanvlees, samengesteld volgens de percentages die de fabrikant zelf heeft gekozen. Al dan niet zijn er groenten aan toegevoegd. Ook granen kunnen toegevoegd zijn aan KVV. Hier ben ik persoonlijk geen voorstander van aangezien een hond nu eenmaal niks kan aanvangen met graan, meer hierover kan je lezen in 'waarom BARF / KVV'.
Er bestaan complete en enkelvoudige KVV's. Een complete KVV is een mix waarin ofwel reeds 4 diersoorten in verwerkt zijn ofwel slechts 1 of 2 diersoorten maar dan is de mix compleet gemaakt d.m.v. een premix (een synthetische toevoeging van vitamines en mineralen). Een enkelvoudige KVV bevat geen premix en ook geen 4 diersoorten, deze maak je dan compleet door afwisseling, zodat je aan je voldoende diersoorten komt (als richtlijn worden 4 diersoorten per 3 weken genomen).
Welke KVV je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en budget. Er bestaan KVV's van 1.5 euro tot 14 euro per kg. Voor poezen, kleine hondjes en pups bestaan er speciaal fijner gemalen KVV's. Ook zijn er speciale fretten KVV's en zelfs Light en Bio KVV's, dus voor elk wat wils!
Voordelen van verse vleesvoeding
Vers vlees bevat geen bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen. Ook geen bindmiddelen en vulmiddelen. Kortom het bevat dus geen chemische rommel.
Wel zitten er natuurlijke vitamines en mineralen in die veel makkelijker worden opgenomen door het lichaam dan hun chemische broers en zussen.
Ook zitten er goede bacteriën in en enzymen, die nodig zijn voor een sterke darmflora.
Doordat de maag vele harder moet werken bij het eten van een verse vleesmaaltijd, is er veel minder kans op een maagtorsie.
In vlees zit veel vocht, dat dan ook nog eens gebonden zit aan eiwit, hetgeen ervoor zorgt dat het veel beter wordt opgenomen door het lichaam dan drinkwater. En door deze grote aanwezigheid van vocht worden ook nog eens de nieren ontlast. Dus veel minder problemen zoals blaas en nierstenen aangezien er met deze voeding wel een juiste pH waarde en balans is.
Vers vlees zorgt voor een mooiere, glanzende vacht aangezien er veel minder afval in de hond of kat achterblijft, hetgeen er anders langs alle mogelijke wegen dient uit te komen.
Dus ook veel minder stoelgang, die dan ook nog eens steviger gaat zijn en minder gaat ruiken aangezien de verteerbaarheid van het verse voer vele groter is.
En geen oorontstekingen en overvolle anaalklieren meer dankzij deze veel kleinere afvalhoop in het lichaam.
Door het flos en schuurvermogen van vlees en vleesbot, blijven de tandjes proper en wordt er geen tandplaque afgezet.
De hond gaat veel meer energie hebben, aangezien zijn vertering veel minder energie kost en hij minder afvals
toffen in zich heeft Of de hond kan juist rustiger zijn omdat hij zich kan bezig houden met het kauwen op vleesbotten en rustig zijn maag kan laten werken.
Pups hebben geen groeipijnen meer dankzij een gelijkmatigere groei.
Hond en kat kunnen genieten van hun diner want ze kunnen scheuren en bijten en deze keer met de smaak van echt vers vlees!
Waarom groenten?
Groenten bevatten zeer veel waardevolle voedingsstoffen, waar ook de hond veel profijt van heeft. Groenten bevatten vitamines, mineralen, vetzuren, sporenelementen, chlorofyl, etc. En naast deze voedingsstoffen leveren ze ook ruw-vezel. Er zijn mensen die geen groenten voeren aan de hond, omdat de hond ze niet nodig zou hebben en omdat de wolf geen groenten eet... .
Ik vind persoonlijk dat het menu van de huishond niet te vergelijken is met die van de wolf. Ten eerste eet de wolf wilde prooidieren. Deze bevatten aanzienlijk meer voedingsstoffen en de juiste vetzuren (rijk aan omega 3 vetzuren, terwijl bio-industrie en zelfs biologisch vlees daar arm aan is). Ten tweede leidt de huishond een heel ander leven dan de wolf. Huishonden hebben met meer luchtvervuiling te maken en leiden in de regel een stress-voller leven dan een in het wild levend dier. Bovendien is het nog maar zeer de vraag of wolven geen groenten eten.
In het boek van Mogens Eliasen kun je lezen dat wolven wel degelijk grassen, boombast, knollen en bessen eten.
Het pureren of koken van groenten is noodzakelijk omdat de hond niet in staat is zelf de plantencellen af te breken. Wanneer de plantencellen heel blijven is de hond niet in staat om de voedingsstoffen uit de groenten te halen. Je kunt groenten pureren in blenders, keukenmachines en sapcentrifuges/persen.
Hoeveel groenten kun je voeren? Groenten kunnen ongeveer 5% tot 15% van het totaal aan voeding uit maken.
Welke groenten kun je voeren (rauw of gekookt):
Welke groenten kun je niet voeren: prei en ui zijn giftig voor de hond dus die voer je niet. Schil, delen van de plant en pit van avocado is ook giftig voor de hond dus je voert alleen het vruchtvlees.
Welke groenten voer je met mate:
�?� Koolsoorten voer je met mate. Koolsoorten veroorzaken en bij veel honden darmgassen maar kool in grote hoeveelheden zijn niet goed voor de werking van de schildklier.
�?� Groenten met grotere hoeveelheden nitraat voer je ook met mate. Nitraatrijke groenten zijn: spinazie, bleekselderij, raapstelen, waterkers, postelein, rode biet, sla, venkel, Chinese kool, spitskool. Spinazie voer je ook niet teveel omdat het zich bindt met calcium.
�?� Knoflook voer je ook met mate. Het kan bloedarmoede veroorzaken. De maximale hoeveelheid knoflook die je volgens Mary Strauss kunt voeren: 1/2 of 1 teentje per 9 kilo gewicht, dagelijks.
Met welke groenten moet je voorzichtig zijn: sommige honden zijn allergisch voor groenten uit de nachtschade familie. Ze krijgen er jeuk van. Voorbeelden van groenten uit deze familie: tomaat, paprika, aubergine.
Veel honden kunnen niet tegen de combinatie van vlees en fruit omdat dit in de darmen gaat gisten. Appel vormt daarop een uitzondering, dat kan in de regel wel gecombineerd worden met vlees. Geef dus of fruit zonder vlees of alleen groentenmix met vlees.
De blender is een prima geschikt apparaat om groenten te pureren. De blender heeft alleen wel wat extra vocht nodig om een gladde puree te kunnen maken. Je kunt yoghurt, (afgekoelde!) bouillon, kwark of een rauw ei toevoegen om een glad mengsel te verkrijgen.
Je groentenmix kan je in zakjes of doosjes direct na verwerking in de vriezer zetten en op minus 18 graden invriezen.
Bewaar de rauwe groentenmix niet langer dan 4 weken in de vriezer omdat de voedingsstoffen teruglopen.
Je kunt groentenmix heel goed mengen met vlees, orgaanvlees en vis. Maar ook goed met ei en/of yoghurt. Het hangt een beetje van de hond af hoe je groentenmix moet serveren. De ene hond is dol op groenten en die vinden het al best als je de groenten mengt met een rauw ei of zuivel. Maar andere honden vinden groenten niet lekker en daar moet je de groenten mengen met vlees, orgaanvlees of vis om het naar binnen te krijgen.
Honden die groentenmix weigeren, kun je meestal wel overhalen als je de groenten mengt met pens (of spier of ander orgaanvlees of vis) en het een uurtje of wat laat intrekken.
Ook fruit mag je geven maar let hierbij op dat je dit niet geeft samen met vlees wegens de gisting die het fruit ondergaat. De enige uitzondering hierop is de appel, deze kan je wel geven samen met je vlees.
Ook kruiden kan je gerust aan je hond geven...
velen hebben nl. een nuttige, heilzame werking.
�?� Anijszaad heeft een kramp- en pijnstillende werking, bevordert de spijsvertering en is anti �?? bacterieel bij luchtwegaandoeningen
�?� Blaaswier (zeewier) bevordert de stofwisseling en verbranding van vetten en koolhydraten
�?� Brandnetels zijn vocht afdrijvend, ontstekingsremmend en dus nuttig bij huid- en urineproblemen en reuma
�?� Eik verhoogt de weerstand, kalmeert en versterkt het zenuwstelsel en is nuttig bij chronische aandoeningen, diarree en aambeien
�?� Laurier kan je geven bij winderigheid en maagproblemen, het bevordert de spijsvertering, is vocht afdrijvend en eetlustopwekkend en werkt goed tegen spier- en gewrichtspijn
�?� Knoflookpoeder is anti �?? bacterieel, anti �?? viraal, anti �?? parasitair en bloeddruk en cholesterol verlagend
�?� Passiebloem is rustgevend en helpt bij huidaandoeningen, aambeien en infecties
�?� Maggikruid is eetlustopwekkend, vocht afdrijvend en nuttig bij nier-, blaas- en spijverteringsproblemen
�?� Rozemarijn bevordert de bloedsomloop en helpt bij verharings- , huid- en gewrichtsproblemen
�?� Salie heeft een reinigende en ontsmettende werking en dus goed bij tandvleesaandoeningen
�?� Venkelzaad geef je bij darm- en spijsverteringsproblemen en bloedarmoede
�?� Weegbree werkt ontstekingsremmend, anti �?? bacterieel, bloedstelpend en bevordert de wondheling. Dit kan je ook geven bij luchtwegaandoeningen
�?� Glidkruid tempert allergische reacties
�?� Rode bosvruchten bevatten vele antioxidanten
Supplementen
Eigenlijk bevatten goed samengestelde maaltijden, met veel afwisseling en veel verse ingrediënten, alles wat de hond of kat nodig heeft. Toch willen veel mensen graag extra's geven. Mede omdat de veel boeken over zelf samenstellen voorschrijven dat je supplementen moet gebruiken. Ian Billinghurst gebruikt veel supplementen. Maar Tom Lonsdale vindt het geven van supplementen juist gevaarlijk. Volgens hem is de kans erg groot dat de voeding uit balans raakt. De overige schrijvers vinden dat de hond extra's nodig heeft omdat hij aan veel schadelijke invloeden en stoffen van buitenaf wordt blootgesteld. (meeroken, luchtverontreiniging door verkeer, industrie, etc.). De waarheid zal zoals gewoonlijk vast ergens in het midden liggen.
Waarschuwing: Geef geen vitamine en mineralen preparaten aan honden en katten die een kant en klare complete voeding krijgen, tenzij anders voorgeschreven door een arts of voedingsdeskundige
Levertraanolie: bevat veel vitamine A en D en Omega 3 vetzuren. Zowel vitamine A als D zijn vetoplosbare vitamines en kunnen over gedoseerd worden. Daarom doe je er verstandig aan nooit chemische vitamine A en D supplementen aan de hond te geven. Levertraanolie kan wel gegeven worden, maar ga ook hier verstandig mee om, dus geef niet te veel en niet te vaak. Een kwart tot halve theelepel voor kleine rassen en een halve tot hele theelepel voor middel en grote honden, een keer of twee per week is voldoende. In de zomermaanden valt het te betwijfelen of je levertraanolie moet geven. Juliette de Bairacli Levy vindt de olie daarvoor te zwaar en te belastend. Orgaanvlees, volle melkproducten, eieren en vette vis bevat ook vitamine D. Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een hormoon. De voorloper van wat wij vitamine D noemen wordt in de huid onder invloed van UV licht omgezet in vitamine D.
Vitamine A: bevind zich ook in lever, nieren, eierdooiers en zuivel. Groentes bevatten beta-caroteen, ook wel pro-retinol genoemd. Dit is een soort voorloper van vitamine A. Honden kunnen beta-caroteen omzetten naar vitamine A
Visolie/Zalmolie: bevat voornamelijk Omega 3 vetzuren (EPA en DHA). Deze actieve Omega 3 vetzuren komen vooral voor in zalm, sardien, forel, makreel en tonijn. Onze voeding (en ook die van de hond) heeft vaak een tekort aan Omega 3 vetzuren en bevat teveel Omega 6 vetzuren. Daarom kunnen Omega 3 vetzuren in visolie goed aan de hond gesupplementeerd worden. Vooral kip bevat veel Omega 6 en geen Omega 3 vetzuren. Dus vooral wanneer je veel kip geeft is het verstandig om wat extra visolie te geven. De zalmolie van tegenwoordig is veelal afkomstig van gekweekte vissen en onlangs is er een publicatie verschenen dat gekweekte zalm kankerverwekkende stoffen bevat, en om deze reden raad ik geen pure zalmolie aan maar visolie, want deze wordt veelal gemaakt uit een combinatie van diverse soorten wilde vette vis zoals haring, makreel en sardines.
Lijnzaadolie: Is rijk aan alfa-linoleenzuur, een niet actief Omega 3 vetzuur. Deze vetzuren (net als de Omega 3 vetzuren uit visolie) beschermen de cel membranen en heeft een gunstige werking bij auto-immuunziekten en huidaandoeningen. Let wel, en let op, sommige honden krijgen juist jeuk van lijnzaadolie.
Tarwekiemolie: bevat Omega 6 vetzuren maar is vooral zeer rijk aan vitamine E. Het is voor zover bekend de rijkste bron aan vitamine E die er bestaat. Vitamine E is een natuurlijk anti-oxidant.
Borageolie / Teunisbloemolie: Is een zeer rijke bron van GLA (Gamma Linoleenzuur) Deze olie beschermt en voed de huid, het stimuleert de aanmaak van eigen Cortisone (Prednison) het werkt bloedzuiverend en reduceert stress. Veel honden met huidproblemen hebben baadt bij het gebruik van deze olie.
Zonnebloemolie: Geef dit niet. Zonnebloemolie bevat voornamelijk niet actieve Omega 6 vetzuren en dit komt al in ruim voldoende mate voor in de voeding van de hond. Een overdaad aan omega 6 vetzuren is schadelijk en veroorzaakt onder andere ontstekingen in het lichaam.
Olijfolie: bevat Omega 9 vetzuren. Een positieve werking bij de hond is niet vastgesteld. Echter het is wel een makkelijk olie om toe te voegen aan een maaltijd die wat rijk is aan bot om constipatie te voorkomen, en ongezond is het niet
Multivitamine preparaten: Je kunt een multivitamine voor mensen aan je hond geven. Let wel, geef minder dan de aanbevolen hoeveelheid voor mensen. Bijvoorbeeld, wanneer er op de verpakking staat 2 tabletten per dag, dan zou je 2 maal per week 1 tablet aan een middelgrote hond kunnen geven. Wanneer er op de verpakking staat: 1 tablet per dag, geef zo'n tablet dan niet aan kleine hondjes. Geef zo'n tablet hooguit aan grote honden, maar niet vaker dan bijvoorbeeld 2 maal per week. (altijd tenzij anders door een arts of deskundige voorgeschreven).
Persoonlijk raad ik het helemaal af om dagelijks multivitamine te geven. Een gezonde voeding bevat op zich voldoende vitamines en mineralen. Er bestaat een kans op overdosering van vitamines en mineralen. (bijvoorbeeld vitamine A, D, Calcium en Fosfor). Ik zou alleen multivitamines geven aan honden die dat om specifieke redenen nodig hebben.
Vitamine B complex: Dit is een wateroplosbare vitamine. Een teveel van deze vitamine word niet opgeslagen in het lichaam, maar verlaat het lichaam via de urine. Een hond gevoed met een goede afwisseling aan rauw vlees, orgaanvlees, eieren, groente en vis, kan in mijn ogen geen tekort oplopen aan de diverse vitamines binnen de B groep. Men raad wel eens aan om honden biergist te geven. Biergist bevat weliswaar een groot aantal vitamines uit de B groep, maar biergis
t is eigenlijk een afval product uit de bier-industrie. Veel honden kunnen biergist dan ook niet goed verdragen, en soms krijgen ze er jeuk van. Bovendien bevat biergist veel purine en is dus niet geschikt voor Dalmatische honden vanwege hun afwijkend urinesysteem. Meer over Dalmatische Honden en uraatproblemen in de medische bibliotheek van Barfplaats, het forum.
Vitamine C: wordt door de hond zelf aangemaakt. Men vermoed echter dat de hond door stress en luchtverontreiniging en slechte voeding niet voldoende vitamine C aanmaakt, waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.
Veelal wordt om die reden aangeraden om extra vitamine C te doseren. Mogens Eliasen is van mening dat de hond stopt met het aanmaken van vitamine C wanneer op regelmatige basis vitamine C aan het voer toegevoegd wordt. Hij raadt het dus af om op regelmatige basis vitamine C toe te voegen en dit te beperken tot de momenten dat de hond het echt nodig heeft, bijvoorbeeld in tijden van stress. Soms kunnen honden wat last krijgen van diarree indien hoge concentraties toegevoegd worden aan het voer. Let ook op dat je Dalmatische honden geen grote hoeveelheden zure vitamine C geeft, i.v.m. het ontstaan van uraatkristallen in de (zure) urine.
Co Enzym Q10: Coenzym Q10 heeft een positief effect op tandvleesbloedingen, vermoeidheid, hart en bloedvaten, versterken het natuurlijk afweersysteem, etc. Aangezien de natuurlijke bron van Q10 vlees en orgaanvlees is heeft het weinig zin deze te supplementeren aan honden die met vers vlees gevoerd worden.
Chlorella: Dit zoetwateralgje bevat vitamines, mineralen, vetzuren, aminozuren, chlorofyl etc. Het is een behoorlijk compleet voedingssupplement (het bevat geen vitamine D en Jodium) Het werkt reinigend, geeft energie en versterkt het immuunsysteem.
Kelp en zeewier: Kelp is een bruin zeewier. Zeewier bevat een groot scala aan vitamines en mineralen, en vooral Jodium en Kalium. Tevens bevat het aminozuren. Zeewier zorgt ook voor een diepere pigmentkleuring bij de hond, en het versterkt het immuunsysteem. Als laatste is het ook werkzaam tegen bloedarmoede.
Alfalfa: Bevat veel vitamines en mineralen zoals vitamine C, E, Calcium, IJzer. Fosfor, Zink, Koper, Selenium en Silicium. Je kunt Alfalfa ook heel goed in spruitvorm geven, door de groentenmix.
Knoflook: Er wordt gezegd dat honden van knoflook bloedarmoede kunnen krijgen omdat een bepaalde stof in knoflook (Allicine) schade toe kan brengen aan de rode bloedlichamen. Er zijn echter evenveel stemmen die dit tegenspreken, en ook zijn er dierenartsen die zeggen dat je een hond wel erg veel knoflook moet geven wil een hond last krijgen van bloedarmoede. Knoflook heeft echter wel degelijk ook voordelen, het versterkt het immuunsysteem, verbeterd de bloedsomloop, heeft een positieve uitwerking op de slijmvliezen van maag en darmen en werkt tegen schimmels en bacteriën. Blijf gewoon aan de veilige kant en doseer een kleine hond niet vaker dan 3 tot 5 maal per week een teentje knoflook.
Shiitake: Er wordt gezegd dat Shiitake paddenstoelen een stof bevatten (Lentinan) die helpt om kanker te voorkomen. Deze stof heeft zijn waarde laten blijken bij tal van chronische en degeneratieve ziekten. Verder zijn deze paddenstoelen rijk aan vitamine E en B12.
Probiotica: Probiotica zijn goedaardige bacteriën en deze bacteriën worden niet gedood in de maag of darmen. Probiotica, ook wel melkzuurbacteriën of acidophilus genoemd kunnen een positieve bijdrage leveren aan de werking van de darmen. Vooral wanneer een hond een antibiotica kuur heeft gehad is het raadzaam om extra Probiotica te geven.
Aloë Vera: De Aloë Vera plant behoort tot de familie van de Lelie. De plant bevat o.a. een stof (acemann
an) die het immuunsysteem activeert. Verder bevat de plant vitamines zoals A, E, C en mineralen zoals Magnesium, Calcium, Chroom en Zink en tevens enzymen, essentiële vetzuren en aminozuren.
Gemalen eierschaalpoeder: kan gebruikt worden als Calcium bron. Je kunt deze gebruiken wanneer je maaltijden geeft zonder bot (bot blijft echter de favoriete Calcium bron) Een theelepel gemalen eierschaal poeder is voldoende om aan 500 gram vlees voldoende calcium toe te voegen. Eierschaalpoeder is gemakkelijk te maken: neem eierschalen van rauwe eieren. Was deze voorzichtig met koud water en laat ze goed drogen. Het beste gaat het malen met een ouderwets koffiemolen!
Appelazijn: kan gebruikt worden om de oren schoon te houden maar is ook heel nuttig om bij de voeding bij te geven. Het bevordert de spijsvertering waardoor meer nuttige voedingsstoffen worden opgenomen. Het reinigt en ontgift door de eliminerende functie van de darmen, nieren en huid te ondersteunen. Het stimuleert de immuniteit door de goede darmflora te bevorderen en door vitaminen en mineralen aan te brengen. Het versterkt de bindweefsels zodat haren sterker worden en meer gaan glanzen en beenderen meer stevigheid krijgen. Ook de huid wordt soepeler en gezonder. Verder bevordert het ook de verbranding van vetten en vermindert het de opname ervan.
Bijenpollen zorgen voor een beter weerstand en verzachten allergische symptomen.
Wanneer je hond geen botten wil eten ben je aangewezen op een calciumsupplement. Geef dan geen calciumcarbonaat. Dat is algemeen verkrijgbaar en goedkoop, maar u moet er grote hoeveelheden van geven om ervoor te zorgen dat er genoeg calcium binnenkomt. Beter is calciumcitraat-, glutanamaat of aminozuurgebonden calcium. Deze zijn lastiger te verkrijgen en duurder, maar omdat zo goed als alle calcium wordt opgenomen, hoeft u er veel minder van te geven. Het beste is om een supplement te geven dat ook magnesium bevat, aangezien deze 2 mineralen ook samenwerken in het lichaam.
Hoe is de brok ontstaan?
Vroeger kregen honden en katten de resten van wat er aan tafel gegeten werd en de overblijfselen van bij de bereiding van dat eten. Dit houdt dus o.a. ook in pens, orgaanvlees, botten. Hierbij kwamen dan de muizen, ratten, vogels ed. die werden gevangen door de speciaal hiervoor gehouden hond en kat.
Maar zelf je vlees uitbenen werd alsmaar schaarser en mensen kochten alsmaar meer hun vlees in de supermarkt. Hierbij komt dan nog eens dat het vlees ook vele duurder werd, waardoor er aan tafel enkel nog wat aardappelen en groentjes over bleven. Dit vormde geen complete voeding meer en de honden en katten werden ziek.
In de jaren 30 was er een professor Donath die boeken schreef over hondenvoeding en die bedacht dat het beter zou zijn om een aanvullende voeding te maken die samen met vlees geheel compleet was. Vanuit dat standpunt werd een volledig complete voeding gemaakt en het gemak van brokken werd een gewoonte. Al gauw leerden dierenartsen en dierenspeciaalzaken dat dit het perfecte voer was. De laatste jaren is er een sterk groeiende tendens om kritisch te kijken naar wat wij onze huisdieren te eten geven. Koeien krijgen bijvoorbeeld BSE omdat er dierlijke bestanddelen in hun voer zitten die zij helemaal niet horen te eten. Er wordt ook zeer kritisch gekeken naar wat mensen eten en naarmate de risico's duidelijker worden, worden de maatregelen scherper.
Wie weet nu juist wat er allemaal in dat honden en kattenvoer zit? In een bekend merk blikvoer zit bijvoorbeeld voornamelijk soja dat dusdanig behandeld is dat het op vlees lijkt qua structuur en als 'vlees' zit er verder uitsluitend schapendarmen in. Als je zelf het voer van je hond of kat samen stelt of KVV koopt waarop duidelijk staat vermeld x% vleesbot van diersoort A, X% spiervlees van diersoort B enz. dan weet je tenminste dat je hond alles krijgt wat hij nodig heeft.
In 99% van de gevallen zal je merken dat je hond beter gespierd raakt, uw kat minder gauw dik wordt, de vacht meer glans krijgt en ze meer energie hebben.